Çalışma hayatında masa başında oturarak hareketsiz kalanların bedensel sağlığını riske attığına dikkat çeken Fizyoterapist Tuğba Karakuş, egzersiz önerisinde bulunarak “Masa başı çalışan vatandaşlarımızın esnemeye ve rahatlamaya ihtiyacının olduğunu düşünüyoruz. Düzenli seanslarımıza katılan danışanlarımız günlük yaşantılarında burada daha zinde ve mutlu olduklarını ifade etmektedirler” dedi.
Modern teknikler kullanarak daha iyi ve sağlıklı beden için Şanlıurfa’da açtığı klinik ile tedavi programları uygulayan Fizyoterapist Tuğba Karakuş, masa başında çalışanların hayatını kolaylaştıracak önemli bilgiler paylaştı.
Günümüzde hareketsizliğin en yaygın nedeninin masa başı ve bilgisayar ile çalışmak olduğunu belirten ancak bu durumun hayatı kolaylaştırmanın yanısıra bir çok hastalığa da sebep olduğuna dikkat çeken Fizyoterapist Karakuş “Hareketsizlik sadece yetişkinler için değil çocuklarda da birçok problemlere neden olmaktadır. Yetişkinlerde görülen hastalıkların birçoğunun nedeni çocukluk dönemine dayanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre bulaşıcı olmayan hastalıkların temelinde hareketsizlik yatmaktadır. Ülkemizde de fiziksel aktivite bulaşıcı bir hastalık gibi günden güne yayılmaktadır. Modern toplumların maruz kaldığı en önemli problemlerden biri olan obezite fiziksel aktivitenin yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır” dedi.
KTİVİTE HEM BEDEN HEM RUH SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR
Fizyoterapist Karakuş fiziksel aktivite ile hem beden hem ruh sağlığı yaşanacak değişimleri şu sözlerle dile getirdi:
“Hayatımızda fiziksel aktiviteyle birlikte birçok şey de değişmektedir. En başta bedensel sağlığımız için çok önemlidir ve kas iskelet sistemi üzerinde birçok etkisi vardır. Dayanıklılığın ve esnekliğin artmasında yorgunluğun azalmasında etkilidir. Fiziksel aktiviteyle beraber kişi kendini ruhsal olarak da iyi hissetmeye başlayacaktır. Depresyon ve kaygı üzerinde çok önemli etkileri vardır. Fiziksel aktiviteyle beraber yaşlılık dönemlerinde görülen olası ani ölümler azalmaktadır. Enfeksiyonlara karşı koruma artmaktadır.”
Peki egzersizin süresi nasıl olmalıdır?
Bu sorunun cevabının da yaşa göre değişeceğini açıklayan Fizyoterapist Karakuş “Belirli bir süre devam ettirmeli ve sıklığına dikkat edilmelidir. Yaş aralığına göre hafif, orta ve şiddetli yapılabilir. Egzersiz başlangıcında kasları eklemleri hazırlamak çok önemlidir. Öncelikle kalp hızını hafif yükseltecek hareketlerde başlanmalı ve yavaş yavaş artırılmadır” ifadelerini kullandı.
“DÜZENLİ SEANSLARA KATILANLAR DAHA MUTLU”
Fizyoterapist Karakuş kliniğe giden danışanlara kişiye göre egzersiz önerisinde bulunduklarını belirterek şöyle konuştu:
“Kendi kliniğimizde fiziksel aktiviteleri artırmak için her gün daha fazla çalışıyoruz. Aktif yaşam için genelde pilatesi öneriyoruz. Özellikle masa başı çalışan vatandaşlarımızın esnemeye ve rahatlamaya ihtiyacının olduğunu düşünüyoruz. Kişinin durumuna göre değerlendirmeler yapıp bireysel egzersizler öneriyoruz. Bu egzersizleri daha rahat nasıl yapabilirler ve daha iyi sonuç almaları konusunda kendilerini bilgilendiriyoruz. Düzenli seanslarımıza katılan danışanlarımız günlük yaşantılarında burada daha zinde ve mutlu olduklarını ifade etmektedirler. Sağlıcakla kalın.”