Doğuştan ya da sonradan kalıcı ya da geçici yetersizlik, limitlenmiş olan fonksiyonel kapasite hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma ve hastalıklarda uzman hekimin tanısı sonrası fizyoterapiye özgü değerlendirme yöntemlerinin kullanılarak, tedavi yaklaşımları planlayıp uygulandığı ve sağlıklı bir yaşam kalitesinin artırıldığı hizmet alanı. İnsanların yaşamsal faaliyetlerini en iyi şekilde gerçekleştirebilmesi adına belirli bir ölçüt bulunmaktadır. Fizyoterapistler bu ölçütte sorun yaşayan hastalara bir takım fiziki tedaviler uygulamaktadır. Bu sayede hastalar ideal bir ölçüte kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Sağlılklı kişilerde sağlığın korunması ve geliştirilmesi sağlanırken, hastalık durumunda fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemleri kullanılarak kişinin eski durumuna dönmesi ve iyileşmesine destek olunur. Felç geçirmiş birinin yeniden yürümesi, beli ağrıyan bir kişinin eskisi gibi hareket etmesi, yaşlanmakta olan kişinin kas ve kemik sağlığının korunması sakatlanan bir sporcunun sahalara geri dönmesi ya da engelli bir çocuğun oturmayı, yürümeyi öğrenmesi gibi hedefleri vardır.
Fizyoterapistler nöroşirujikal, ortopedik, romatolojik, nörolojik ve kas/iskelet sisteminde gerçekleşebilecek her türden tıbbi sorunla ilgilenmektedir. Tıbbi soruna göre belirlediği fizyoterapi tedavi yöntemlerini hastada uygulamaktadır. Nitekim soruna göre belirli seanslar halinde yapılmaktadır. Birçok fizyoterapi çeşidi bulunmaktadır.
Termoterapi: Vücuda yararlı olan ısı teknikleri ile uygulanan fizik tedavi uygulamasıdır. Ağrılı bölgelerin üzerine uygulanan bu yöntem sayesinde kaslardaki baskıyı büyük ölçüde azaltmaktadır. Nitekim genellikle evlerde de bu yöntem sıcak su torbaları ile yapılabilmektedir.
Elektroterapi: Uygulanacak bölgeye uygun voltajlı elektrik ile sinirlerde yaşanan sorunlar düzeltilebilmektedir.
Kriyoterapi: Spor müsabakalarından da aşina olduğumuz ağrılı bölgeye soğuk tedavisinin fizyoterapideki uygulama türüdür. Ağrılı bölgeye sprey, torba ve kompresler ile soğuk uygulanmaktadır. Bu sayede hasta ağrılı sürecini daha rahat geçirebilmektedir.
Egzersiz: Belki de en önemli fizyoterapi uygulamaları arasında yer alan egzersiz, hastanın eklem ve kas sistemlerinin fonksiyonel hale dönmesinde önemli yer edinmektedir. Ayrıca sağlıklı bir yaşan için de gerekli olan bu yöntem, hastanın kas ve doku sorunlarının önüne geçilmesinde büyük önem taşımaktadır.
Fizyoterapide 7’den 70’e bütün yaş gruplarına ve pek çok hastalık için tedavi seçenekleri sunulmaktadır. Daha kaliteli bir yaşam için size destek olunabilir.