Etiyolojisi tam olarak bilinmeyen kronik, enflamatuvar, ilerleyici bir hastalıktır. Başlangıcında sakroiliyak eklem enflamasyonu sebep olmakla beraber göz,  kalp  ve bağırsak tutulumuyla devam eder. 17-35 yaş arasında, erkekler de sıklıkla sinsi başlangıçlı olarak karşımıza çıkar. Yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilerinden dolayı erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Sinsi seyirli kronik bir hastalık olduğundan tanıda ki gecikme ilerlemesine neden olmaktadır. Hastalarda şiddetli enflamasyon sonucunda omurga tamamen kaynaşarak ankiloze olur bu durum da omurga hareketliliği tamamen ortadan kaybolur.

Hastalığın semptomları şu şekildedir:

Ankilozan Spondilit (İltihaplı Bel Romatizması) tedavisinde amaç ağrıyı ve sabah tutukluluğunu azaltmak, deformiteleri önlemek ve postürü korumaktır. Tedavi hasta eğitimi, düzenli egzersiz, ve fizik tedaviyi içermelidir. Fizik tedavi Ankilozan Spondilit tedavisinde etkin bir yöntem olarak kabul görülmüştür. Fizyoterapide ki amaç hareket kısıtlılığı gelişimini önlemek veya geciktirmek ve semptomları  iyleştirmektir. Akciğer kapasitesini artırmak için solunum egzersizleri yapmak bu hastalarda çok önemlidir.

Egzersiz tedavisinin amacı mobiliteyi, kuvveti ve dayanıklılığı artırmaktır. Bu hastalarda egzersiz ve spor önemlidir. Kas fleksibilitesini sağlamak ve hareketi geliştirmek için çeşitli mobilizasyon teknikleri kullanılır. Böylece kas dengesizlikleri korunmuş olur. Hastaların egzersizleri bir yaşam tarzı haline getirmeleri  için sürekli teşvik edilmelilerdir.

 Tuğba karakuş fizyoterapi kliniği olarak yaşam tarzlarıyla ilgili bulunduğumuz öneriler şunlardır: sigarayı bırakmaları ,osteoporoz gelişme riski nedeniyle  D vitamini ve kalsiyum destekli beslenmeleri olacaktır.

 

EGZERSİZ PROGRAMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLEN DURUMLA

  1. Egzersizler düzenli bir şekilde yapılmalı.
  2. Egzersizler sıçrama ve yaylanma hareketleri içermemelidir.
  3. Ekleme zarar verecek tarzda olmamalı.
  4. Egzersize başladıktan sonra ağrı oluşuyorsa program değiştirilmeli.
  5. Kas gücünü artırmaya yönelikte çalışılmalı.

Tedavideki esas amaç semptomları ve enflamasyonu kontrol altında tutmak, ilerleyen yapısal hasarı engellemek ve kişinin yaşam kalitesini uzun dönemde en üst seviyede tutmak.

KENDİNE DEĞER VER…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir